Maori Language Week

Denna vecka är det Maori Language Week i Nya Zeeland.
De officiella språken i Nya Zeeland är engelska, maori och teckenspråk. Innan jag kom hit trodde jag att fler skulle kunna prata maori, eftersom det är en del av deras kultur, av deras land. 
 
Självklart kan man välja att ta maori som ett tillägsval, men detta är rätt opopulärt. Även om man är uppväxt i en familj med ursprung från Nya Zeelands ursprungsbefolkning, och är kunniga i språket, så är det sällan att man pratar språket hemma. 
 
Många städer här har dubbelnamn, men det är för det mesta bara det engleska som används.
 
Men så kom jag på, att vi i Sverige, inte heller är så bra...
Vi har ju också ett språk? Också en naturbefolkning? Kan jag prata samiska? 

Självklart går det ju inte riktigt att jämföra, vi har ju totalt olika historier. 
 
Men min poäng här är, att det är väldigt enkelt att kritisera ett land, utan att vara bättre själv. Hur enelt det är att måla upp Sverige som ett gudomligt land, och att alla andra länder är sämre - i allt. 
 
 

Coromandel

I fredags såg Julia, Katy, Elena (ny utbytesstudent med AFS) och Maya (utbytesstudent med YUF) Paper Towns på bio. Mys! 
Övernattning hos Julia, för att bli upplockad av Ella och geoff på lördagsmorgonen. Då begav vi oss till Ellas pappas beach house in Coromandel. Coromandel är ett område på östkusten, där det är vanligt att äge ett beach house (svenska motsvarigheten=sommarstuga). 
Där gick vi en promenad, för att sedan ytterligare köra en timme till the Hot Water Beach. Vilket var en fail, vi tappade tålamodet för att vänta på låg vatten, så vi åkte och åt musslor samt fish & chips istället. Men trevligt var det. 
 
Vi lämnade >Coromandel vid 9-tiden idag för att åka hem och söndagspyssla lite. Har inte varit hemma och tagit lugnt på över två veckor... 
Bilder från en spontan topp-bestigning mot the Hot Water Beach. 
 

4x4 Weekend

Sista helgen av lovet spenderades på ett scoutläger, med 4x4 wheel driving+tramping samt pilbågsskytte.
Lägret var för cirka 50 scouts i min ålder, vilket var mys. 
4x4 driving innebär att man kör med fyrhjulsdrivna bilar i skogen (ja, skogen, inga vägar typ, bara tracks). Mestadels betyder detta att man sitter fast, och får dra upp varandra. Såg inte riktigt poängen med denna aktivitet, men intressant att prova på.
Vi gjorde en kort tramp, på cirka 2,5 timme upp mot en topp med underbar utsikt över Lake Taupo samt vulkanerna Tongariro crossing är vid. 
Utöver det sköts det med pilbåge, vilket var kul. Blev kallad naturbegåvning, gjorde allt ännu bättre. :))))
 
Ikväll är det scoutmöte (vad händer med mig...?) och imorgon hänga med en vän. 
Bra start på första skolveckan.